

Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon
"Yanlış ve yanıltıcı bilgilerden arındırılmış bir internete, korona virüs salgını sırasında olduğundan daha acil bir şekilde hiç ihtiyaç duyulmamıştı."
(Twitter'da Avrupa Komisyonu).
Okulumuz Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon Projesinde
Okulumuz Hazırlık C sınıf öğrencileri İngilizce Öğretmeni Merve PEKTAŞ rehberliğinde MEDIA STUDIES adlı eTwinning Projesine başladı. Ukrayna ve Türkiye'den dört okulun katılımıyla yürütülen projede öğrencilerin medya ikna tekniklerini öğrenmeleri, dezenformasyon ve yalan haber konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır. Öğrenciler ve rehber öğretmenler Zoom üzerinden çevrimiçi olarak tanışmış ve ikna teknikleri konusunda ortak canlı ders gerçekleştirmişlerdir. Proje karışık okul takımlarının hazırlayacağı çalışmalarla devam edecektir.
Avrupa Komisyonu'nun Herkes için Medya Okuryazarlığı 2020 Hazırlık Eylemi; "medya okuryazarlığını" vatandaşların medyaya erişmesine, medyaya ilişkin eleştirel bir anlayışa sahip olmasına ve onlarla etkileşimde bulunmasına olanak tanıyan tüm teknik, bilişsel, sosyal, sivil ve yaratıcı yeteneklerin tamamını kapsayan bir ifade olarak tanımlamaktadır.
"Dezenformasyon", ekonomik kazanç sağlamak ve kasıtlı olarak halkı kandırmak için oluşturulan, sunulan veya yayılan kanıtlanabilir şekilde yanlış ve yanıltıcı bilgiler olarak ifade edilir ve kamu zararına neden olabilir. eTwinning, 2005 yılındaki doğumundan bu yana, dijital araçların öğretmen ve öğrencilerin günlük hayatlarına entegre edilmesi üzerine odaklanarak Medya Okuryazarlığını teşvik etmektedir. Öğrencilerin dijital araçları kullanmadaki farkındalığını ve sorumluluğunu artırmak amacıyla dijital vatandaşlığa özel önem verilmiştir.