AKSARAY VE AFYONKARAHİSAR İLLERİNİN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİNİN TANITIMI
"Okul Ortaklığı Projesi" kapsamında Aksaray Ahmet Cevdet Paşa Sosyal Bilimler Lisesi ve Afyonkarahisar Bolvadin Raziye Sultan-Yusuf Kayabaşı Sosyal Bilimler Lisesi coğrafya zümreleri Aksaray ve Afyonkarahisar illerinin coğrafi işaretli ürünlerini tanıttı.
Peki “Coğrafi İşaretli Ürün” nedir?
Coğrafi değerler, ün ve kalitelerini bulundukları coğrafyanın kendine özgü doğal koşulları veya beşerî faktörlere ilişkin, bilgi, beceri, deneyim ve geleneklerden almaktadırlar. Yöresel ürünler TBMM tarafından çıkarılan bir kanunla sahtelerine karşı korunmak ve ticarette haksız rekabete uğramamak için ulusal ve uluslararası düzeyde yasal olarak coğrafi işaretlerle koruma altına alınmıştır.
Coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmaktadır. Menşe adı, coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya istisnai durumlarda ülkeden kaynaklanan, tüm veya esas özelliklerini bu coğrafi alana özgü doğal ve beşerî unsurlardan alan, üretimi, işlenmesi ve ilgili diğer işlemlerin tümünün söz konusu coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleştiği ürünleri (SMK, 2016) tanımlamaktadır. Niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilen menşe adına sahip ürünler sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilmektedirler.
Aksaray ilinin listeye dahil edilmiş 14 adet coğrafi işaretli ürünü vardır. Bunlar:
- Aksaray Tulum Kebabı (Mahreç İşaretli)
- Aksaray İnceelek Tatlısı (Mahreç İşaretli)
- Hasandağı Testi Kebabı (Mahreç İşaretli)
- Taşpınar El Halısı (Mahreç İşaretli)
- Aksaray Kabak Çekirdeği (Menşe Adı)
- Aksaray Yoncası (Menşe Adı)
- Ağaçören Cevizi (Menşe Adı)
- Eşmekaya Yoğurdu (Menşe Adı)
- Gelveri Ekmeği (Mahreç İşaretli)
- Aksaray Şerbetli Pidesi (Mahreç İşaretli)
- Aksaray Şeker Böreği (Mahreç İşaretli)
- Aksaray Un Kurabiyesi (Asker Kurabiyesi)
- Aksaray Köpük Helva (Mahreç İşaretli)
- Aksaray Tahinlisi (Mahreç İşaretli)